Sommige invasieve exoten oftewel inheemse planten, blijken een ware plaag zoals de Japanse duizendknoop en de reuzenberenklauw. Deze soorten zorgen voor veel kopzorg en economische schade.
Sommige invasieve exoten oftewel inheemse planten, blijken een ware plaag zoals de Japanse duizendknoop en de reuzenberenklauw. Deze soorten zorgen voor veel kopzorg en economische schade. Dat komt doordat de woekerende wortels van bijvoorbeeld de Japanse duizendknoop enorm krachtig zijn. Die dringen via kiertjes en scheuren dwars door bijvoorbeeld metselwerk, betonnen funderingen, afvoerbuizen, asfalt en dijkverzwaringen, met alle gevolgen van dien.
Europees verbod
Door een aanpassing in de Europese wetgeving is het sinds 2 augustus 2017 verboden de reuzenberenklauw te telen of verkopen. Bovendien zijn overheden vanaf die datum verplicht deze gevaarlijke invasieve exoot te bestrijden. Jammer genoeg staat de Japanse duizendknoop nog niet op de lijst, want die is eigenlijk nog schadelijker voor de Nederlandse flora.
Japanse duizendknoop uitroeien
De Japanse duizendknoop laat zich het gemakkelijkst uitroeien als hij net is opgedoken. Met wortel en tak verwijderen is het beste. Daarbij mag niets over het hoofd gezien worden. Blijft er een stukje wortel of tak zitten, dan kan die uitgroeien tot een nieuwe plant. Voor het bestrijden van de Japanse duizendknoop zijn verschillende bestrijdingstactieken ontwikkeld, met wisselend resultaat; van conventionele technieken tot onze heetwatermethode.
Brandwonden van reuzenberenklauw
Ook de reuzenberenklauw verspreidt zich razendsnel en verschijnt op plekken waar niemand hem wil hebben. Zoals in de buurt van een speelplaats of in parken en op recreatieterreinen waar mensen wandelen, fietsen of hun honden uitlaten. Deze exoot veroorzaakt schade aan de biodervisiteit en/of ecosysteemdiensten met alle economische gevolgen van dien. Ook brengt hij de veiligheid van mensen in gevaar. Want wie met de plant in aanraking komt, kan pijnlijke brandblaren oplopen. Dat laatste is dé reden waarom deze plant al wel is verboden en bijvoorbeeld de Japanse duizendknoop nog niet.
Reuzenberenklauw verplicht uitroeien
Net zoals bij de Japanse duizendknoop zijn er verschillende bestrijdingstactieken om de reuzenberenklauw uit te roeien. Daaronder vallen intensief maaien, afgrazen door schapen, boren én de heetwatermethode.
Heetwatermethode is 100% chemievrij
Vanaf 2008 stapte Wolterinck over naar chemievrij bestrijden met heet water. Met de heetwatermethode pakken we de invasieve exoten zeer intensief aan en putten hem uit. Onze medewerkers zijn uitgerust met heetwatermachines met speciale kopstukken. Naast het juiste materieel is er meer nodig om de exoten te beheersen en dat is vakkennis. Zo moeten de inheemse soorten in de juistetijd van het groeiseizoen behandeld worden, wat een essentiële factor is bij de effectieve bestrijding.
Voor gemeentes, overheid en semi-overheid
Wolterinck werkt uitsluitend als specialist voor gemeentes, overheid en semi-overheid. Voor het behalen van uitstekende resultaten maken we gebruik van digitale beheerapplicaties. Die bieden onze klanten de gelegenheid om mee te kijken en beelden van voor en van na de behandeling met elkaar te vergelijken. Wij zijn ervan overtuigd dat onze chemievrije heetwatermethode invasieve exoten uitput, waardoor ze verminderen en uiteindelijk verdwijnen.